woensdag 31 oktober 2012

Gekarameliseerd witloof met varkenshaasje en graantjesmosterdsaus

Een poging om mijn dochter witloof lekker te laten vinden. Een poging die trouwens -alweer- mislukt is. Ik denk dat ze deze heerlijke groente nooit zal lusten.

Nodig:
voor het witloof:
  • geutje olijfolie en klein klontje boter
  • 2 eetlpls suiker
  • 6 stronkjes witloof, fijngesneden.
  • 1 appel, in kleine blokjes gesneden.
  • peper en zout
voor de mosterdsaus:
  • fijngesneden sjalotje
  • geutje witte wijn
  • 2 koffielpls. graantjesmosterd
  • gedroogde basilicum
  • klein geutje alpro soyaroom
  • peper en zout
Werkwijze witloof:
  • warm een antikleefpan op, voeg een geutje olijfolie en een klein klontje boter toe.
  • als de boter en de olijfolie warm genoeg zijn, voeg je de suiker toe. Goed roeren!
  • Daarna het fijngesneden witloof toevoegen, goed omroeren.
  • Na enkele minuten ook het appeltje toevoegen.
  • Het witloof laten stoven tot alle vocht verdampt is en het begint te karameliseren.
Werkwijze varkenshaasje:
  • Kruid het varkenshaasje met peper en zout.
  • Doe een klontje boter in een pan.
  • Kleur het vlees aan alle kanten mooi goudbruin aan. Leg het vlees in een ovenschotel en zet in een op 200°C voorverwarmde oven.
  • Bak het vlees in ca. 15 minuten (afhankelijk van de dikte).
  • Haal het vlees uit de oven en laat 5 minuten afgedekt rusten. Het vlees mag nog wat rosé zijn maar niet rauw!
  • Terwijl het vlees in de oven verder gaart maak je de saus: voeg het fijngesneden sjalotje toe aan het braadvocht van het vlees.
  • overgiet met een scheutje wijn, voeg de mosterd toe, de room en de gedroogde basilicum.
  • Laat een beetje indikken en kruid naar smaak met peper en zout.
Gekarameliseerd witloof met varkenshaas en graantjesmosterdsaus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten